Home Centrala nucleara de la Cernavoda
Centrala nucleara de la Cernavoda
Centrala nucleara de la Cernavoda PDF Imprimare Email
Centrala nucleara de la Cernavoda
Scris de adrian86   
Marţi, 29 Martie 2011 10:12
Centrala nucleara de la Cernavoda este singura fabrica de energie nucleara din Romania. Aceasta produce in jur de 20% din energia electrica a tarii. Foloseste reactorul cu tehnologia CANDU de la AECL, folosind apa grea produsa la Drobeta-Turnu Severin ca moderator de neutroni si apa din Canalul Dunare - Marea Neagra pentru racire.

Prin utilizarea energiei nucleare, Romania este in masura sa isi reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu peste 10 milioane de tone in fiecare an. Centrala nucleara de la cernavoda a fost proiectata in Canada de catre Atomic Energy of Canada Limited in anii 1980, in timpul epocii comuniste. Planul initial a fost de a construi cinci reactoare.

Reactoarele 1 si 2 ale centralei nucleare de la Cernavoda sunt in prezent pe deplin operationale. Inca 3 reactoare CANDU sunt parital finalizate in cadrul centralei nucleare de la Cernavoda, parte a unui proiect intrerupt la incheierea regimului lui Nicolae Ceausescu. Reactoarele 3 si 4 sunt in faza de planificare, avand datele de finalizare in anului 2014 si respectiv 2015. CNE-INVEST este responsabil pentru pastrarea reactoarelor 3-5.

Reactorele centralei nucleare de la Cernavoda
Reactorul 1, un tip CANDU 6, a fost terminat in 1996 si produce 705.6 MW de energie electrica. Dupa ce acesta a fost finalizat a inceput sa functioneze la puterea maxima in 1996 si a avut factori record capacitate de 90 la suta in 2005.

Reactorul 2
Un consortiu al AECL si Ansaldo Nucleare din Italia, impreuna cu Nuclearelectrica (SNN) SA, Romania a fost finalizat in 2003 iar in mai 2007 a fost conectat la reteaua nationala. Acesta a inceput sa functioneze la capacitate maxima la 12 septembrie 2007, producaand o putere de 706MW.

Reactoarele 3 si 4
Reactoarele 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda sunt de asteptate sa fie reactoare CANDU 6, cu un design similar Reactorului 2 si fiecare va avea o capacitate de 740 MW. Reactoarele 3 si 4 sunt de asteptat sa fie operationale pana in 2016-2017. Proiectului este estimat sa dureze pana la sase ani dupa ce contractele sunt semnate. Intr-un studiu de fezabilitate efectuat de Deloitte si Touche, scenariul cel mai viabil ar fi de a construi cele doua faze, in acelasi timp, cu costul estimat la 2.3 miliarde de euro.

Reactorul 5
In prezent nu exista planuri pentru a finaliza reactorul 5 al centralei nucleare de la Cernavoda. Cu toate acestea, posibilitatea finalizarii constructiei ramane valaila.
 


Sondaje

Aveti incredere in rezistenta centralei nucleare de la Cernavoda in cazul unui cutremur de 7 grade pe scara Richter?
 

Vizitatori Online

Avem 1 vizitator online

Adauga la retele sociale

Facebook Twitter Digg Delicious Stumbleupon RSS Feed 
Joomla 1.5 Templates by JoomlaShine.com