Home Energia nucleara
Energia nucleara
Energia nucleara PDF Imprimare Email
Energia nucleara
Scris de adrian86   
Marţi, 29 Martie 2011 10:14
Gandindu-ne la energia nucleara ne vin in minte imaginile socante ale Razboiului Rece, accidentul de la Cernobal din mijlocul anilor 1980 si proliferarea armelor distructive. Aceste imagini sunt greu de risipit. Deci, este usor de inteles in cazul in care publicul se apropie de ideea de a construi centrale nucleare cu prudenta. Dar, energia nucleara este folosita astazi pentru a produce o sursa relativ ieftina de energie. Exista beneficii semnificative (si cateva dezavantaje) pentru producerea energiei nucleare. In acest articol, veti descoperi care sunt aceste avantaje si dezavantaje.

Avantajele energiei nucleare
Unul dintre principalele avantaje ale folosirii centralelor nucleare este ca producerea energiei este mai putin costisitoare decat folosirea epuizabililor combustibili fosili. Acest lucru se datoreaza, in mare parte, nivelului ridicat de energie eliberata prin fisiunea nucleara (divizarea nucleul unui atom). Este, de asemenea, datorita disponibilitatii si costului relativ scazut al uraniu. Se estimeaza ca rezervele de uraniu din intreaga lume sunt suficiente pentru cel putin 100 de ani de aici incolo.

Un alt avantaj este faptul ca procesul de conversie al energiei nucleare in energie electrica utilizabile nu degaja gaze cu efect de sera in mediul inconjurator. Chiar si alte surse alternative de energie, cum ar fi energia eoliana si solara elibereaza cantitati mici de gaze cu efect de sera.

Dezavantajele energiei nucleare
Costurile de construire si intretinere a centralelor nucleara sunt ridicate. Asta inseamna ca, in timp ce energia nucleara ofera reduceri semnificative ale costurilor in productia de energie, poate dura ani pentru a recupera investitia initiala in instalatii. Un alt dezavantaj este conversia energiei nucleare in energie electrica produce deseuri nucleare semnificative.

Depozitarea acestor deseuri este problematica deoarece implica concesii politice. Deoarece mediul politic poate fi volatil si imprevizibil, deciziile luate in timpul unei administratii poate fi anulata sau modificata in timpul altei administratii ulterioare.
 


Sondaje

Aveti incredere in rezistenta centralei nucleare de la Cernavoda in cazul unui cutremur de 7 grade pe scara Richter?
 

Vizitatori Online

Avem 1 vizitator online

Adauga la retele sociale

Facebook Twitter Digg Delicious Stumbleupon RSS Feed 
Joomla 1.5 Templates by JoomlaShine.com