Home Fisiunea nucleara
Fisiunea nucleara
Fisiunea nucleara PDF Imprimare Email
Fisiunea nucleara
Scris de adrian86   
Marţi, 29 Martie 2011 10:14
Atunci cand un atom este impartit aceasta se numeste fisiune nucleara. Fisiunea se intampla natural, dar poate fi, de asemenea, produsa in situatii controlate. Cand vedeti o centrala nucleara, aceasta foloseste fisiunea nucleara. In timpul celui de al doilea razboi mondial bombe cu fisiune nucleara au fost dezvoltate. Centrala nucleara are o reactie controlata care determina cat de multi atomi sunt impartiti la un moment dat, in timp ce bomba este necontrolata. Fisiunea nucleara este studiata de oamenii de stiinta pentru a intelege natura atomilor.

Fisiunea nucleara este ceea ce este in prezent este utilizata in intreaga lume pentru a crea energie electrica din surse nucleare. Fisiunea nucleara este destul de simplu de inteles, daca aveti cunostinte de baza a ceea ce face un atom. Un neutron liber se ciocneste cu un atom de Uraniu 235 care produce 3 neutroni liberi si uraniu 236. Acesti neutroni noi fie vor fi pierduti la intamplare, absorbiti cu ajutorul unui element de control, sau intra in coliziune cu un alt Uraniu 235 si continua reactia in lant. Aceasta reactie in lant de neutroni se ciocnesc cu atomii si creeaza din ce in ce mai multi neutroni.

Uraniu 236 se sparge nuclee de bariu si kripton si trei neutroni. Impreuna cu fisiunea nucleara exista o cantitate mare de energie eliberata. Aceasta energie este de aproximativ o suta de milioane de ori mai mare decat energia eliberata de gaz sau carbune. Acest tip de reactie este doar un singur tip. Exista mai multe reactii posibile care pot aparea in fisiunii nucleare. Unele fisiuni produc pana la 5 neutroni, desi numarul mediu este de 2,5 neutroni.

In timpul unei reactii in lant necontrolata, numarul de fisiuni nucleare poate creste de mii de ori in cateva milionimi de secunda. Reactiile in lant nerestrictionate pot duce la o cantitate uimitoare de energie intr-o cantitate mica de timp. Aceasta este fisiunea nucleara care are loc intr-o bomba nucleara.

Reactii nucleare de fisiune controlate in lant sunt utilizate in centralele nucleare . Se realizeaza prin limitarea numarului de neutroni intr-o fisiune doar a unui singur neutron de fisiune si doar un nucleu. Realizate in acest fel, reactiile in lant si productia de energie sunt controlabile.
 


Sondaje

Aveti incredere in rezistenta centralei nucleare de la Cernavoda in cazul unui cutremur de 7 grade pe scara Richter?
 

Vizitatori Online

Avem 2 vizitatori online

Adauga la retele sociale

Facebook Twitter Digg Delicious Stumbleupon RSS Feed 
Joomla 1.5 Templates by JoomlaShine.com